Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szolnok linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Szolnok képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: szolnok.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 132 db
A szolnoki zsinagóga

A szolnoki zsinagóga

Az első zsidó családok 1830 körül telepedtek te Szolnokon. Előbb csak, mint vásáros kereskedők juthattak el a városba, de a fennálló rendeletek értelmében még az éjszaka beállta előtt távozniok kellett. 1818-ban már 60-80 család lakott Szolnokon és 1850-ben már meg is alakult a hitközség. Anyakönyvét 1851-től kezdve vezetik. Az első betelepülők kereskedelemmel foglalkoztak, de hamarosan kialakult az értelmiségi és hivatalnokréteg, tisztviselők, ügyvédek, orvosok, vállalkozók. A városközponttól a Tisza partjáig terjedő területen települnek le. Két templomuk, iskoláik, egyéb intézményeik voltak. 1927-ben 2500 fős közösség élt itt, ma is működik egy kis hitközség Kövesi Artúr elnök vezetésével. Zsinagóga (Koltói Anna u. 2.). A Tisza-parti ligetben álló nagyméretű reprezentatív zsinagóga ma kiállítási csarnok. Baumhorn Lipót építette 1898-ben. Az épület külső alaprajza téglalap alakú (19,83 X 34,19 m) a belső zsinagógai tér négyzetes (17,95 X 17,85 m). A tervezésnél a Lechner Ödön tanítvány Baumhorn alkalmazta mestere motívumrendszerét (a kupola nagyon hasonlít a Budapesti Iparművészeti Múzeum kupolájára)...

Abony

Abony

Abony Pest megye Dél-keleti sarkában Cegléd és Szolnok között fekszik, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye mezsgyéjén, Budapesttől 85 km távolságra. Területe 22.204 kat.hold, azaz csaknem 13 ezer hektár, mely az Alföld közepére jellemző nyugodt térszín, zömében a Tisza árterülete. Feltöltött területe a Monor - irsai homokvidék szélén, a Duna - Tisza közének homokhátságán fekszik. Tengerszint feletti magassága 90 méter körüli. Helységünk első írásos oklevélszerű története 1450-1472 között a Weseni család nevéhez kapcsolódik. Az 1450. december 2-án kelt oklevél szerint a mai abonyi határ területén fekvő akkori falvak: Aban, Mikelaka, Vadaegyháza pusztult helyek Paládiccsal együtt. Közülük három örökre pusztult hely. Mikelaka nevét a mai napig határrész őrzi Paládics pusztáéval együtt. Aban azonban néhány év múlva feltámadt; 1466. január 4-én királyi idéző levél innen idézi Weseni Lászlót és Demeter testvére özvegyét törvénybe, mivel az óbudai apácákkal szemben hatalmaskodó nemes urak ceglédi jobbágyaikat bántalmazták és Feketehalom pusztát tőlük elfoglalták. Az idézőlevél helységünket Aban néven említi, melyet a besenyő Aba származékként tartja számon a nyelvtudomány...

Aktív Rádió

Aktív Rádió

A Szolnoki Aktív rádió honlapja. A rádió az FM 92,2 Mhz-en fogható Szolnok és térségében. Az oldalon lehetőségünk van a rádió online hallgatásához is, melyhez telepítenünk kell a Windows Média Playert. A rádió címe: 5000 Szolnok, Kossuth L. út 2.

Alföldfa Kft.

Alföldfa Kft.

Cégünk nagykereskedelmi tevékenységet folytat. Termékeink: Lambéria, Hajópadló, Svédpadló, OSB, Asztalos fűrészáru, Táblásított lapok, Tetőfólia, Bitumenes hullámlemez, Zsindely. A megrendeléseket partnereinken keresztűl bonyolíthatják le.

Állás Szolnok

Állás Szolnok

Állást keres? Aktuális állásajánlatok a Szolnok régióban. Találjon új munkát még ma! Szabad munkahelyek a Szolnok városában és a Szolnoki régióban. Szolnoki álláshírdetések és ajánlatok a Workania oldalán.

Autó 69 Kft.

Autó 69 Kft.

Az Autó 69 Kft története: Az Autó 69 Kft 1997 óta belföldi magántulajdonú korlátolt felelősségű társaságként működik, és azóta dinamikusan fejlődik. 1997-ben Magyarországon megkezdődött a dél-koreai gyártmányú KIA autók forgalmazása. Ezek az autók egy olyan vevői igényt tudnak kielégíteni, amit csak kevés márkának sikerül. Ezek nyitja a kedvező ár, alacsony fenntartási költség és a megbízhatóság. A KIA vásárló az összes kategóriában megtalálja az igényeihez illő autót. Legyen szó családi autóról, egyterűről, luxusautóról, terepjáróról vagy éppen kishaszongépjárműről. A KIA személy- és kishaszongépjárműveken túl nem szabad megfeledkezni a cégünk szolgáltatásairól sem. A társaság ügyfelei az Autó 69 Kft és testvércége a Zakar és Tsa kft szolgáltatásait egyaránt kedvező feltételekkel vehetik igénybe.

Autofit

Autofit

Engedjék meg, hogy röviden bemutassuk Önöknek az AUTOFIT-et. Az AUTOFIT egy márkafüggetlen szervizhálózat, mely Európa szerte több mint 3000 tagot számlál. Szervizeink megbízható szolgáltatással, minőségi alkatrészek beszerelésével, egységes megjelenésükkel és korrekt áraikkal várják Önöket az ország számos pontján. Járműjavítóink függetlenségüket megtartva, egy nemzetközi hálózatba integrálódva, ám a helyi igényekhez igazodva biztosítják Önnek a gondtalan autózás örömét. Amennyiben autója kikerült a garanciális időszakból, de Önnek mégis fontos a szakszerű, megbízható, komoly háttérrel rendelkező, korrekt árú szervizelés, keresse fel az Önhöz legközelebbi AUTOFIT szervizt!

Bajnok Étterem

Bajnok Étterem

Szolnok belvárosában található a már külsőségeiben is egyedülálló "Bajnok PUB és étterem". A kerthelyiség a magyar paraszti hagyományokat felidézve különleges hatással van az ide látogatókra. A falakon korabeli paraszti szerszámok és a sok piros muskátli udvarház jellegűvé varázsolja. A pincerészben 150m2-en található angol PUB, mely hamisítatlan angolszász hangulatot áraszt, hihetetlen ötletességgel, a vendégek nagy megelégedésére. Bajnok étterem és pub - A PUB-bal párhuzamosan található az abszolút magyaros stílusú páratlan hangulatot sugárzó boltíves pinceétterem. Az étlap elsősorban a magyar konyha remekeit és a konyhafőnök ajánlatát kínálja, melyre ugyancsak a magyaros ízek a jellemzők. A légkondícionált PUB része az elkülöníthető rendezvényterem, amely ideális bankettek, üzleti tárgyalások, állófogadások, osztálytalálkozók színvonalas lebonyolítására.

Baranyó Sándor

Baranyó Sándor

1939-1944: a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István növendéke, majd tanársegédje. 1945-1951 között a szolnoki művésztelepen; 1951-1957 között Budapesten élt. 1953-1956 között az oktatási minisztérium munkatársa. 1957 óta a szolnoki művésztelep tagja. 1968: Debrecen város művészeti díja. 1970-1982 között a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Közép-magyarországi Területi Szervezet főtitkára. 1978: a Debreceni Nyári Tárlat első díja, 1984: a Szolnoki Festészeti Triennálé első díja. Főként tájképeket fest, motívumai a tanyák, szántóföldek és a tájban felbukkanó ember. Művei nem méretük, de a belülről jövő feszítőerejük révén monumentálisak. Gyorsan rögzíti benyomásait, de a hangulatteremtés mögött a kifejezés eruptív ereje munkál. Alkotásai szuggesztivitását intenzív színeivel, sokszor relief hatással kezelt festékfelhordásával éri el.

Hirdetés
Bárdi Autó Zrt.

Bárdi Autó Zrt.

Törekvéseink szerint, a legfrissebb és a legátfogóbb információt adjuk Önnek a termékeinkről, szolgáltatásainkról és cégünkről. Természetesen lehetőséget nyújtunk közvetlen alkatrészrendelésre, házhozszállítással, valamint bemutatjuk a multimédiás CD katalógusunkat is. A Bárdi Autó ZRt. a magyarországi autóalkatrész kereskedelem egyik piacvezető szereplője. Érdekeltségi körünkbe tartoznak Kelet-Európa export-piacai is. Címünk : Szolnok, Szántó krt. 56

Baross Gábor Gépipari, Közlekedési Tagintézmény

Baross Gábor Gépipari, Közlekedési Tagintézmény

Az iskola névadójáról: Országgyűlési képviselő, miniszter. A középiskolát Léván a piaristáknál, Győrben és Esztergomban a bencéseknél végezte. Érettségi után Pesten beiratkozott a jogi egyetemre, és 1871-ben ügyvédi oklevelet szerzett. 1872-ben Trencsén megye aljegyzőjévé választották, 1874-ben főjegyző és árvaszéki ülnök lett. 1875-ben a Szabadelvű Párt színeiben mandátumot szerzett az országgyűlési választásokon. Nagy energiával vett részt a bizottsági munkákban, számtalan módosító indítvány nyújtott be a közoktatással, közigazgatással, közegészségüggyel kapcsolatos törvényjavaslatokhoz. Több éven keresztül ő töltötte be a jegyzői tisztet is. Tisza Kálmán miniszterelnök méltányolva Baross Gábor képességeit és szorgalmát 1883. március 30-án kinevezte a közlekedési minisztérium államtitkárává. Kemény Gábor visszavonulása után, 1886-ban a tárca irányítását is átvehette. Baross Gábor nevéhez fűződik a vasútvonalak nagy részének államosítása és továbbfejlesztése, a magyar nyelv kötelezővé tétele a MÁV személyi állománya részére, a vagon és mozdonypark növelése, valamint a vasúti zónatarifa bevezetése...

Belvárosi Általános Iskola

Belvárosi Általános Iskola

Iskolánk hírnevét az alapfokú képzésben nyújtott megbízható, színvonalas pedagógiai munka alapozta meg. Célunk a modern kor elvárásainak megfelelő nyelvi, kommunikációs, matematikai készségekkel rendelkező tanulók kibocsátása, akik használható ismeretekkel rendelkeznek. Mindezzek érdekében stratégiai célunk a minőség biztosítása, amely olyan szolgáltatást nyújt, amivel partnerei maximálisan elégedettek. Az intézményben évek óta kiemelten kezeljük, és magasabb óraszámban oktatjuk a matematikát, idegen nyelvet, számítástechnikát és a testnevelést. A matematikát, idegen nyelvet nívó csoportban tanítjuk. A mindennapos testnevelés fokozatos bevezetése mellet továbbra is célunk az élsport utánpótlásának nevelése, az 1.-2. évfolyamon az úszásoktatás biztosítása. Tanórán kívüli tevékenységünk sora évről évre bővül, újabb lehetőségeket kínál az igények kielégítésére. Pl.: Ádám Jenő Művészeti Iskola, Alapfokú Zeneiskola kihelyezett foglalkozásai, a Oxford magánnyelviskola angol nyelvi órái, 2003. szeptemberétől pedig alapfokú művészeti oktatás is folyik intézményünkben.

Besenyszög

Besenyszög

Besenyszög község Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Szolnoki kistérségben. Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Szolnok-tól északra fekvő település. Szolnok 16,5 km, Jászladány 18 km, Tiszasüly 20 km-re található. A község nevét a Besen nevű vízfolyásról kapta. Ez az elnevezés a besenyő nép emlékét őrzi. A terület már a neolitikum idején is lakott volt. A mai település 1771 és 1774 között alakult ki négy elpusztult középkori faluból. A község határa 1944-ben, Szolnok közelsége miatt, jelentős hadi események színtere volt. A faluban a házak egy része még őrzi a régi jellegzetes építészetet, tornác nélkül, fűrészes oromzattal készültek...

Bielsko-Biała (Lengyelország)

Bielsko-Biała (Lengyelország)

Bielsko-Biała (németül Bielitz-Biala, csehül Bílsko-Bělá) - város Dél-Lengyelországban, a Grodzki járásban, a Sziléziai vajdaságban, a Sziléziai és a Kis-Beszkidek lábánál, a Biała folyó mellett. Jelenleg 176 453 lakosa van Lengyelország gazdaságilag egyik legfejlettebb városa (egyebek mellett 5%-os munkanélküliségével). Itt született Schickedanz Albert, német származású magyar építész.

Blade & Hair Kft.

Blade & Hair Kft.

Gondolom látott már Ön is hagyományos köszörűvel végzett késélezést. Egy véletlen mozdulat és nem csak esztétikai kár keletkezik. Az idő melyet egy éles szerszám önnek megtakarít megfizethetetlen. A késélezés Önnek időt takarít meg. Vannak cégek ahol az élezés -- késélezés akár egy hét is lehet. Mi a lehetőségek szerint a késélezést, élezést azonnal vagy rövid (1-2) nap határidővel vállaljuk. Késélező gépünk garancia a gyors és pontos munkára...

Blog Szolnok

Blog Szolnok

Blog Szolnok - Szubjektív élményportál! A Honlap témaköreiből: - Arcok - Érdekes emberek Szolnokról - 1xVolt - Történetek a városról - Helyszínelő - Hová menjünk és hová ne - Ajánlom - Recenziók kulturális eseményekről, filmekről, könyvekről - Naplóm - Ami eszembe jut a városról - Akb - A Kivert Biztosíték, avagy minden, ami nem tetszik - Album - Egy kép és egy történet...

Borovi Faipari Zrt.

Borovi Faipari Zrt.

A Borovi Faipari Zrt. magas színvonalon elégíti ki a természetes fa alapanyagú, környezetbarát nyílászárókat kereső vásárlók igényeit. Válasszon minket, mert: Korszerű, ellenőrzött gyártási folyamat során készülnek termékeink. Szívesen segítünk elképzeléseik, terveik megvalósításában műszaki információkkal és pontos helyszíni felméréssel. Munkatársaink szaktanácsadással, árajánlat készítéssel állnak a kedves érdeklődők rendelkezésére bemutatótermeinkben személyesen, de telefonon, faxon vagy e-mail-en keresztül is. Az árajánlatokat 1-2 napon belül elkészítjük. Megrendelőink részére kedvező szállítást, szakszerű szerelést biztosítunk saját szerelőcsapatunkkal. Garanciális szervizszolgáltatás nyújtunk.

Tuti menü